Våra getter

Getter i hagen nuDenna sommar har vi 27 getter i hagen. Fyra kastrater, elva getter med sammanlagt tolv killingar. Se lista nedan. De känns igen på ID-numret på öronmärkningen. De första två siffrorna avser födelseår. Tim är den bocken som är…

Getter i hagen nu

Denna sommar har vi 27 getter i hagen. Fyra kastrater, elva getter med sammanlagt tolv killingar. Se lista nedan. De känns igen på ID-numret på öronmärkningen. De första två siffrorna avser födelseår. Tim är den bocken som är far till alla killingarna 2021. Nedan kan ni läsa om alla getter och deras egenskaper. Följ gärna oss på Facebook och Instagram så ser du mer vad de små busen hittar på i hagen.

Vuxna getter och kastrater

1601 Odin

16670 Rut

16681 Clary

16697 Signe

16714 Brexit

16725 Tyra

18001 Tor

18003 Mallan

18007 Havanna

19016 Humla

19017 Ior

20001 Tim

Killingar 2021

21032 Astrid

21033 Bullen

21034 Hedvig

21043 Edvin

21036 Svea

21037 Torsten

21038 Atle

21039 Bruse

Getpresentationer

Under våren 2021 fick ni följa aktiviteterna "Dagens killing" och "Veckans get" på våra sociala medier. Här hittar ni presentationerna samlade. Sedan dess har några av våra getter blivit sålda till bland annat en 4h-gård och nya avelsprojekt. Här ovan ser ni vilka som finns kvar i hagen i detta nu.

ATLE och BRUSE ❤️

Den 18/6 födde vår superget Rut äntligen sina killingar. Vi hade nästan trott att hennes stora mage var en skendräktighet. Men till sist kom de två små bockkillingarna och nu har vi alltså tolv små busar i hagen. Den första tiden har de hållit sig nära sin mamma men nu skuttar de redan runt för fullt. De har redan charmat alla, de små pussgurkorna. Rut som är en rutinerad mamma tar allt med ro. Om du vill säga hej till Atle känner du igen honom på den ljusbruna färgen och de två vita strimmorna i ansiktet. Bruse är mer mörkbrun med väl markerade knästrumpor. Båda har en antydan till lugg, kanske blir de lika sin pappa Tim?

TORSTEN ❤️

Den 25/5 var det verklig babyboom i hagen. Tätt efter Signes och Nillas födslar kom vår älskade Tyra ned med en gullig bockkilling. Torsten, eller Totte om man vill, är en pigg liten krabat. Han har redan medverkat i flera yogapass och studsar runt glatt när han inte tar igen sig med huvudet på stenen...
Om du vill säga hej till Totte i hagen känner du igen honom på att han är vit med, lite raggigare, päls och med ett svart hjärta i pannan.

CELIA ❤️

Inte många timmar efter att Signe fött sina tvillingar blev hon också mormor. Dottern Nilla födde en liten getkilling samma dag som mamman fått sina tvillingar. Lilla Celia, eller Cilla, är lik sin far Tim till färgen och en riktig liten sötnos.
Om du vill säga hej till Celia känner du igen henne på den chokladbruna färgen m lite vitt på sidan och en vit stjärna i pannan.

SVEA och EDVIN ❤️

Tisdagen den 21/5 kom det andra paret tvillingar. Det var vår fina Signe som blev mamma för tredje gången. Signe är den get som burit runt på ett väldigt tungt juver. Lilla Edvin och Svea fick snabbt lära sig att dia och idag mår mamman och killingarna finfint. 
Om du vill säga hej till Svea känner du igen henne som den enda nästan helvita killingen i hagen med smal svart rand över nacken. Om du vill säga hej till Edvin i känner du igen honom på den beige-vita färgen och den brutna svarta randen över ryggen. 

BULLEN ❤️ 

Semla fick sin bockkilling den 21/5. Den lilla var den första svart-vita killingen. Lillkillen fick många fina namnförslag som till sist landade i ett från barnen: Bullen. Bullen är jättego! 
Om du vill säga hej till Bullen i hagen känner du igen honom på den vita färgen och den markerade svarta teckningen i ansiktet och randen över hela ryggen. 

HELMER ❤️ 

Humla fick en Heidi som blev en Helmer. Lilla H kom till världen den 18/5 och fick våra hjärtan att klappa lite extra. Med en häftig andhämtning och feber skrämdes han och befarades ha lunginflammation. Nu är han frisk igen och skuttar runt glatt med de andra killingarna. 
Om du vill säga hej till Helmer i hagen känner du igen honom på den ljusbruna färgen, nosen som likt sin mammas är doppad i socker och de vita öronen. 

ASTRID ❤️ 

Äntligen fick Clary bli mamma. Hon som för två år sen lurade alla med sin tjocka mage men visade sig vara skendräktig. Den 16/5 kom en liten getkilling. Astrid döptes till minne av vår älskade gammelget Asta som gick bort i vintras. Asta och Clary var bästa vänner. 
Om du vill säga hej till Astrid känner du igen henne på den bruna färgen, den vita fläcken på magen och hennes vita svanstipp. 

HARALD (Såld augusti 2021) ❤️ 

Fina Havanna blev mamma den 10/5. Även getter kan bli morgonillamående och Havanna gillade inte att vara dräktig. När hon till sist fick sin lilla bockkilling blev hon en mycket beskyddande mor. Pojken fick namnet Harald. Han styr o ställer och visar redan tydligt sina halvsyskon vem som är herren på täppan. 
Om du vill säga hej till Harald i hagen känner du igen honom på hans bruna färg, det breda vita bandet runt magen, den vita stjärnan i pannan och de fina vita knästrumporna. 

HENRIK (Såld augusti 2021) och HEDVIG ❤️ 

Fantastiska Brexit blev först ut att föda. Kanske inte helt överraskande för dem som minns Tims entré i hagen en kall vinterdag. En lördag eftermiddag den 8/5 kom de första efterlängtade killingarna. Tvillingarna fick namn till ära av Get2Gethers grundare Henrik Pontén. Utan honom hade vi aldrig fått uppleva denna glädje. 
Om du vill säga hej till Henrik i hagen känner du igen honom på hans ljusbeigea färg och det smala vita bandet runt magen. 
Om du vill säga hej till Hedvig känner du igen henne på den något mörkare beigea färgen, det vita tydliga bandet runt magen och den mörka randen längs ryggen.   

TIM ❤️ 

Fantastiska Tim är det nytillkomna yrvädret som fångat allas hjärtan sedan han i december kom till oss från Rådsparken i Huddinge. Han välkomnades hjärtligt av damerna i hagen och tog sitt uppdrag som avelsbock på största allvar. Tims rock n’roll-dagar är dock över sen han blev kastrerad. Tim är idag stolt far till tolv killingar som skuttar runt i hagen.

Om du vill säga hej till Tim i hagen känner du igen honom på den ostyriga luggen och silverringen i örat. 

PIXEL ❤️ 

Pixel har länge varit vår minsting som fortfarande är full av bus och upptåg. Hon klättrar gärna högt och tvekar inte att ta för sig av livets goda. När andra tålmodigt väntar på att få höet buffat av skötarna finner Pixel råd. Varför lida hungersnöd när man kan nå nirvana inne i höburen? Pixel föddes på självaste nationaldagen 2019. Tyvärr blev Pixel den enda geten i hagen som inte fick någon killing i år. 

Om du vill säga hej till Pixel i hagen känner du igen henne på siffrorna 19014 i örat. 

TYRA ❤️ 

Vår tillgivna Tyra är mångas favorit. Med sitt kärleksfulla sätt och sitt säregna utseende är det lätt att falla för denna femåriga dam. Hennes karakteristiska överbett gör att man lätt känner igen henne och hon blir ofta också barnens älskling eftersom hon är så kelig och snäll. I år födde hon en söt liten killing som vi kallar Torsten. Tur att vi har Tyra! 

Om du vill säga hej till Tyra i hagen känner du igen henne på överbettet och slutsiffrorna 25 i örat. 

BREXIT ❤️ 

Här är geten som ville ut. Hela första året som vi hade getter ville denna toka bara rymma. Hon smet så fort hon fick chansen och skapade tom rubriker i lokaltidningen tillsammans med sina busiga kompisar. Hon är idag också en av våra mest kelsjuka getter som ständigt tigger efter gos och godis. Numera är hon lugn och trygg och stannar snällt kvar i hagen. Dessutom är hon tvillingmamma, hon var först ut att föda och killingarna fick namnen Henrik och Hedvig.

Om du vill säga hej till Brexit i hagen känner du igen henne på den korta bruna pälsen och slutsiffran 14 i örat. 

MALLAN ❤️ 

Mallan föddes hos oss 2018 och tycker om att hålla sig i närheten av mamma Rut. I år gick hon igenom en tragisk förlossning som slutade med en dödfödd killing. Hon sörjde i några dagar men fick också mycket tröst av sin flock. Mallan har inte heller tidigare haft någon killing. Idag mår hon bra och är gärna med på yogapassen och njuter av uppmärksamheten hon får. 

Hon är vår enda svarta get så om du vill säga hej till Mallan i hagen känner du lätt igen henne. I örat har hon slutsiffra 03. 

NILLA ❤️ 

Nilla föddes hos oss 2019 som en av Signes tvillingar. Båda syskonen var länge mycket fästa vid sin mamma men har nu tuffat till sig alltmer. Nilla tycker om att gå på vandring, mysa i hagen och hänger gärna med tjejgänget Havanna, Tyra, Pixel och storasyrran Semla. Dessa tjejer är alla väldigt lika varandra så om du vill säga hej till Nilla i hagen känner du lättast igen henne på slutsiffran 18 i örat. Nillas killing heter Celia, vi kallar dem Nilla och Cilla. 

HAVANNA ❤️ 

Vår egen Bondbrud är en vacker donna med många härliga egenskaper. Att vara ute på äventyr och hitta på bus är en favorit. Hon är vår cirkusget, även kallad Den flygande geten för hennes förmåga att hoppa högst och klättra brantast. Likväl kan hon njuta av harmonin i hagen. Hon är också en av våra mest hängivna yogadeltagare. Havanna är en av våra egna bebisar från 2018. Idag är hon mamma till Harald, vår näst äldsta killing efter Brexits tvillingar.

Om du vill säga hej till Havanna i hagen känner du igen henne på slutsiffrorna 007 i örat. 

TOR ❤️ 

Vår fina Tor har blivit stor. Likt sin far Odin, är han en riktig terapiget. Lugnet han utstrålar har gett inspiration till vårt nya uttryck goatfulness. Som son till Odin har han hållit sig undan lite men försöker alltmer visa sin styrka i ledet. Ibland kan man se honom ryka ihop med sin nya vän Tim. Då visar oftast pappa Odin småpojkarna till rätta. Tor är bror till Mallan, Semla och Havanna. Han har själv aldrig blivit pappa då hans lyckliga dagar som som bock är ett minne blott. 

Om du vill säga hej till Tor i hagen känner du igen honom på slutsiffran 01 i örat. 

ODIN ❤️ 

Vår ståtligaste get Odin kom till oss som bock 2018. Idag är han kastrerad men håller ändå ställningarna med högst rang i flocken. Trots sin storlek är han den mest kärleksfulla get man kan tänka sig. Med sin respektingivande personlighet har Odin gjort sig känd i tv genom medverkan i Helenius hörna, reklamfilm och musikvideos. Odin är stolt far till Tor, Mallan, Semla och Havanna. 

Om du vill säga hej till Odin i hagen känner du igen honom på de stora hornen. Hälsningar från Odin - the G.O.A.T. 

RUT och HUMLA ❤️ 

Rut är en stabil getinna som gett oss fyra fina killingar redan. I år blev hon mormor? Rut är också mycket social och älskar att bli ompysslad av besökare. En av hennes avkommor är den busiga och goa Humla som föddes hos oss 2019. I år överraskade Rut med att vänta in i det längsta med att föda och fick tvillingarna Atle och Bruse flera veckor efter de andra när vi redan trott att inget skulle komma. 

Humla älskar snö. De två går alltid sida vid sida i hagen. I år blev även Humla mamma till lilla bocken Helmer som alla först trodde var en Heidi. Både humla och Helmer har vitt runt nosen som om de doppat den i socker.

Om du vill säga hej till Rut och Humla i hagen känner du igen dem efter slutsiffra 70 resp 16 i örat. 

CLARY ❤️ 

Clary är en fin dam som kom till oss som killing 2016. Idag tar hon naturligt täten i flocken och låter sig sällan rubbas ur ledet. Hon kan verka avvaktande men visar tillgivenhet när man lär känna henne bättre. Clary är en parant dam, rund och go om magen, kanske gömmer hon en bebis där inne, tänkte vi. Jo då, det kom en söt liten Astrid.

Om du vill säga hej till Clary i hagen känner du igen henne efter slutsiffran 81 i örat. 

SEMLA ❤️ 

Semla är en lugn tjej som föddes hos oss i hagen 2018. Semlas mamma heter Signe som har varit hos oss sedan föreningen startade 2016. Semla blev mamma till bockkillingen Bullen i år.

Om du vill säga hej till Semla i hagen känner du igen henne efter slutsiffran 04 i örat. 

Photo: Louise Englund, Britt von Sydow, Ebba Gansland, Kädiliis Reemets 

Följ oss på våra sociala medier