Artiklar / s /

Hagen stängd pga sjukdom

Hagen är tillfälligt stängd för besökare, därför är dessvärre getyogan inställd tills nytt besked ges.

Precis när vi flyttat getterna till hösthagen vid Bohusgården upptäcktes dessvärre sjukdom hos djuren. Eftersom vi vill vara försiktiga och undvika smitta behöver vi avvakta tills klartecken ges av veterinär. Detta är en naturlig del av arbetet med djur och vi hoppas snart kunna ta emot besökare igen. Håll utkik här eller på våra sociala medier för info.

Fullt ös i hagen och getter till salu!

Köp en get! Vi arbetar febrilt för att hitta lämpliga hem åt killingarna och så länge vi har de flesta kvar har de det bäst i hemmahagen Geteborg där vi har möjlighet att separera bockkillingar från de övriga getterna.

Känner du någon som letar efter avelsgetter eller vill utöka sin verksamhet med en liten getfamilj? Tveka inte att höra av er, våra djur är genbanksanslutna och annons på killingarna finns ute genom Svenska Getavelsförbundet. Det går bra att kontakta oss direkt vid intresse! 

Se kontaktuppgifter till Malin eller Ulrika under fliken Kontakt.

Getterna är åter på Lidingö!

Vi tackar våra samarbetspartners PRO i Upplands Väsby för varmt omhändertagande av våra älsklingar under sommaren. Nu är våra älskade getter tillbaka på Lidingö och hagen Geteborg i Långängens naturreservat. Därmed hittar ni oss på samma ställe som i våras, vid den röda ladan intill fågelkärret.

Getyogan fortsätter som vanligt med bokningsbara pass via bokadirekt.se på onsdagar och lördagar. Skynda att boka!

Vi säger välkommen till alla nya killingar!

Denna vår har varit spännande med många killingfödslar. Den 8 maj födde Brexit de första tvillingarna Henrik och Hedvig.

Sedan följde en rad födslar och det var bråda dagar för våra flitiga getskötare. Sammanlagt har vi fått 12 killingar som nu busar runt i hagen. Även den senaste föderskan Rut fick tvillingar, de kom den 18/6. Det blev en Atle och en Bruse. De äldsta har redan börjat följa med på kortare vallningspromenader. Ni hittar närmare presentationer av getterna och killingarna på våra Instagram- och Facebooksidor.

Våren är på ingång

Killingar på G

Nu är det snart ca 10 veckor kvar tills killingar kommer finnas i hagen.

Om Yogan

Yogan kommer att dra igång i April troligen, datum Ej satt ännu. Pass och tillgänglighet i BokaDirekt när det finns. Events, Möhippor och Företag kan redan maila sina bokningar dock.

Instruktörer

Instruktörer Christine och Kristin kommer att leda under 2021. 

Bocken Tim flyttar in med getterna i nya vinterhagen

Från och med den 13 december hittar du getterna i deras nya fina vinterhage vid Ekholmsnäsvägen. Den syns tydligt från vägen på höger sida strax efter att man passerat Ekholmsnäs gård och strax innan Killinge. Samtidigt med flytten anlände även vårt nytillskott — bocken Tim som vi köpt in från Rådsparken i Huddinge. Meningen är att han ska få ihop det med våra tio getfröknar så att det kommer små killingar lagom till försommaren. Har vi tur blir det tio tolv killingar någon gång i slutet av maj. Men innan dess har vi flyttat igen, då till en sommarhage. Exakt var det blir får vi återkomma till igen längre fram i vår. Tills dess är ni varmt välkomna och besöka getterna vid Ekoholmsnäs. Det går bra att parkera ut med vägen och promenera längs med staket ner mot Ekholmsnässjön om ni vill ta en ordentlig titt på djuren.

Tillbaka från Upplands Väsby

Sedan onsdag den 19 augusti är getterna tillbaka från Upplands Väsby och betar återigen sly i hagen vid Bohusgården, Lidingö. I Väsby har getterna under sommarmånaderna blivit fantastiskt fint omhändertagna av medlemmarna i den lokala PRO-föreningen. Vi i föreningen Get2Gether sänder ett varmt tack till er och hoppas att vi ses igen nästa sommar!

Getyogan startar lördag den 22 augusti kl. 11:00. Bokar ditt pass gör du via Bokadirekt.se.

Längst ner på vår förstasida hittar du en karta som visar hur du hittar till hagen, som ligger bakom och nedanför Bohusgården, samt var du parkerar.

Det har växt upp en hel del sly i hagen på de månader som getterna varit borta. Så fort de klivit av transporten satte de genast igång att jobba på att återställa ordningen.

Getter staterar i musikvideo

Våra getter Odin, Mallan och Humlan medverkar i en nyinspelad musikvideo med artisten Dree Low. Visst gör de ett magiskt framträdande!? Se videon på Youtube

Världspremiär- Luciatåg med getter

Foto: Sofi Landström

Ett stort luciatåg med getter, facklor, magisk kulning, glögg och lussebullar. Årets ovanligaste Luciatåg genomfördes på Lidingö i fredag den 13 december och lockade ut många glada luciafirande.

Foto: Andreas Lindberg

Vad får ett hundratal personer att hitta ut på en Lidingöäng en blöt och mörk decemberkväll? Ett luciatåg med getter så klart! När 39 getter i full luciamundering och getskötare med facklor går i ett luciatåg till magisk kulning är det något alldeles extra. Getterna skötte sig exemplariskt och åt inte upp vare sig glitter eller bjällror. Framförallt skapade vår riksspelman Maria Hulthén Birkeland med sin kulning en fantastisk inramning till världens första luciatåg med getter säger Henrik Pontén, ordförande i Get2gether. Luciafirande är ett led i att göra Lidingö vackrare och roligare med getter. Årets julklapp är ett medlemskap i Get2gether. Läs mer om hur du gör här.

Getyoga med TV4

Nyhetsmorgon besökte oss under ett yogapass. Se reportaget här.

Get2Gether bjuder in till Biologiska mångfaldens dag på Långängen

Vad händer?

• Möt geten Rut och hennes getkompisar, världens bästa och roligaste naturvårdare
• Träffa alla nya killingar (det kan födas någon killing under dagen)
• Hör om varför getter är bra för den biologiska mångfalden
• Presentation om nya projekt som blomsteräng på Långängen, bikupor och mobila hönsfarmer
• Getbingo
• Försäljning av ostkaka, halloumi- och grillost från det lokala mejeriet Geten Gerda & Ko
• Och antagligen mycket mer. Eller mindre.I getsammanhang kan allt hända!!

Var?
Geteborg som ligger mellan Långängens café och Stockby motionsgym

När?
Den 22 maj mellan kl 12 30- 19 00

Hur?
Åker du bil så parkera bakom Beijer Mer
Aldrig tråkigt med getter

Massor med killingar på gång

Om allt går som det ska kommer det att födas massor med killingar på Lidingö i mitten på maj. Sammanlagt 17 getter har under vintern gått tillsammans med bocken Balder som haft ett klart fokus på att det ska bli många nya små-Baldrar.

Varje get får mellan en till två killingar så i till sommaren bör det finnas ett drygt 20 tal killingar på Lidingö i Långängens naturreservat. I början dricker killingarna all getmjölk men lite senare på sommaren kommer Get2gether att börja mjölka getterna för att börja producera getost och andra godsaker.